Responsiv webb – för datorer, surfplattor och smartphones

Den här webbplatsen anpassar sig efter alla skärmstorlekar, så oavsett om du besöker den från din dator, surfplatta eller smartphone så visas innehållet på ett tillgängligt sätt.

 

Frågor och svar


Teknisk support

 • Vanligaste felanmälan: Varför kommer jag in upp i den hastighet jag beställt? Stäng/Öppna

  Det absolut vanligaste samtalet gäller att kunden upplever att man inte får ut den hastighet man beställt. Därför har vi gjort en liten steg-för-stegguide hur du kan göra för att kolla hastigheten:

  1. Kolla på anslutarvika.nu och på din tjänsteleverantörs hemsida om det finns några kända driftstörningar rapporterade för tillfället. Om det inte finns det, gå till nästa steg.
  2. Kolla specifikationen på den dator du gör mätningen på: Hur höga hastigheter klarar den av?
  3. När du är säker på att den klarar av hastigheten du är ute efter så gör du följande: Ta en nätverkskabel och koppla in i datorns nätverksuttag och sedan rakt in i valfri port på mediaboxen. OBS! Du inte ska ha någon router mellan datorn och mediaboxen samt se till att wifi är avstängt på datorn så att den bara surfar direkt via mediaboxen.
  4. Öppna en webbläsare och gå till bredbandskollen.se och gör en mätning. Testa gärna i två olika webbläsare för ett säkrare resultat. Prova om möjligt även med olika nätverkskablar och datorer.
  5. Om hastigheten inte stämmer med beställd tjänst efter att du mätt på det här sättet så kontaktar du din tjänsteleverantör och gör en felanmälan.

  Tänk på att om våra tekniker åker ut för att göra en mätning hos er så gör de det på samma sätt som beskrivits ovan. Om de då mäter upp rätt hastighet, kommer du att bli fakturerad för besöket. Var därför noggrann med att du gör mätningen på rätt sätt, så du slipper onödiga utgifter.

Om fiber

 • Vad är fiber? Stäng/Öppna

  Fiberoptik, eller ljuskabel som den kan kallas, är en teknik där datatrafiken går via en optisk kabel. Kabeln är ofta nedgrävd men kan också vara luftburen, för att undvika kostsam sprängning, eller vattenburen, till t.ex. en fastighet på en ö.

 • Varför fiber? Stäng/Öppna

  - Fiber ger en mycket stabil, säker och snabb uppkoppling, oberoende av antalet användare.
  - Fiber är skapat för framtidens kommunikation.
  - Kapaciteten i fibern är nästan obegränsad.
  - Du kan få samma hastighet både när du skickar och tar emot information.
  - Fiber klarar av att leverera många tjänster samtidigt och behålla samma hastighet och kvalitet.
  - Avståndet till närmaste fiberstation påverkar inte hastigheten.

 • Hur snabbt kan man surfa på fibernätet? Stäng/Öppna

  Fibern kan vara tunn som ett mänskligt hårstrå och klara av att hantera flera hundratusen telefonsamtal till skillnad mot en kopparledning som bara klarar omkring trettio. Med tanke på att en fiberkabel kan bestå av flera hundra fibrer blir fibernätets kapacitet i princip obegränsad. Vilka hastigheter du kan surfa med beror på vilken tjänst du väljer hos din tjänsteleverantör. De olika tjänsteleverantörerna hittar du på anslutarvika.nu.

 • Hur kopplas fibern till huset? Stäng/Öppna

  Varje fastighet som vill ansluta sig kopplas på stamfibernätet som passerar fastigheten via ett skåp eller en brunn. Fiber dras sedan från skåpet/brunnen fram till huset och in genom ett hål i väggen. Inne i huset monteras en passiv box som tar emot fibern, och max 5 meter från denna en aktiv box, eller mediaomvandlare, som även kopplas till ett eluttag. Från mediaomvandlaren dras sedan vanliga nätverkskablar till dator/router, tv och telefon efter eget tycke.

 • Vilka tjänster kan fås via fibernätet? Stäng/Öppna

  Telefoni
  - Billigare telefontjänster.
  - Du kan fortsätta använda din gamla telefon och samma nummer.

  Internet
  - Fiberns kapacitet ger tjänsteleverantörer möjlighet att erbjuda högre hastigheter i takt med att efterfrågan växer.
  - Du kan snabbare ladda ned t.ex. film och musik.
  - För dig som surfar lite finns det tjänster med låg hastighet, med du som surfar mycket kan välja högre hastighet.
  - Kapaciteten blir tillräcklig för att du ska kunna nyttja webbaserade tjänster som Netflix, Viaplay mm.

  TV
  - Med fiber kan du välja mellan IP-TV och kabel-TV.
  - Fiber klarar HD-TV och 3D-format.
  - Du kan se på TV när det passar dig med tex Play-tjänster och Video on Demand.

  Övriga tjänster

  - Huslarm
  - Trygghetslarm
  - Back up-funktioner
  - Lagring
  - Olika tjänstepaketeringar
  - Framtida tjänster
  - Fiber har kapacitet att kunna överföra nya tjänster som kan tänkas komma i framtiden, så som vård i hemmet etc.
  - Möjligheterna är obegränsade!

 • Vad innebär öppet nät? Stäng/Öppna

  Öppet nät innebär att du som kund har möjlighet att välja fritt bland tjänsteleverantörerna. Denna konkurrens ger både ett lägre pris och större utbud - då kan du spara in din anslutningsinsats på bara några år!

 • Vad är det för livslängd på fibern? Stäng/Öppna

  Livslängden på fiberkabeln är minst 50 år och när den behöver bytas ut krävs det ingen ny grävning eftersom nya rör blåses in med tryckluft. Skulle det i framtiden komma tjänster som behöver ännu större överföringshastigheter är det endast utrustningen som sänder och tar emot ljussignalerna som behöver bytas ut. Detta är en av anledningarna till att fiber anses vara den mest framtidssäkra tekniken.

  Skanova och många stadsnät har fiber som lades ner i backen i slutet på 80-talet och början på 90-talet, fiber som de inte har några problem med. Tvärtom, de fungerar helt utmärkt och fiber som installerades för att transportera Mbit används idag för Gbit och Terabit.

Övriga frågor

 • Vem äger fibernätet? Stäng/Öppna
  De första fem åren äger fiberfäreningen Fiber i Brunskog själv fibernätet. Därefter står det föreningen fritt att sälja nätet.
 • Hur väljer jag tjänster? Stäng/Öppna
  aknab.valjtjanst.se kan du se vilka tjänsteleverantörer som finns att välja mellan. Beställ tjänster direkt på webbplatsen eller kontakta respektive tjänsteleverantör.
 • Vart vänder jag mig för support? Stäng/Öppna
  I första hand kontaktar du din tjänsteleverantör. Kan inte de hjälpa kan du även vända dig till Arvika Kommunnät.
 • Kan man beställa tjänster om man inte har svenskt personnummer? Stäng/Öppna

  Det går bra att beställa från flera av våra leverantörer utan svenskt personnummer. Olika leverantörer har olika sätt att hantera det. Kunder med utländskt personnummer kan dock inte beställa via hemsidor och liknande utan måste ringa leverantörerna eller som i Telias fall, besöka en fysisk butik. Tyvärr finns ju ingen Teliabutik kvar i Arvika men har man vägarna förbi Karlstad så funkar ju det.

  De leverantörer som hittills har återkommit till oss med information hur de hanterar kunder med utländska uppgifter ser du här:

  Telia
  "Det går bra att beställa utan svenskt personnummer dock kan detta endast göras via butik i dagsläget. Så länge kunderna går in till en Telia-butik går det alltså jättebra."

  Sappa
  "Kunder som har personnummer från ett nordiskt land kan beställa TV från oss om vi får en kopia på deras pass. Övriga länder kan vi däremot inte ta emot beställningar från om personen som lägger beställningen inte har ett svenskt personnummer. Däremot går det bra om en person med svenskt personnummer väljer att stå på avtalet åt kunden."

  Bredband 2
  "Det är helt okej när det gäller fast bredband. Bra om kunden har någon form av referens (t.ex pass-/ID-kortsnummer) som vi kan använda istället för personnummer, dock. (Tjänster som kräver kreditupplysning (IP-telefoni och mobilt bredband) kan vi inte ta utan svenskt personnummer)."

  T3
  "För att bekräfta kreditvärdigheten på dessa kunder så får de periodsbetala de första 6 månaderna för att sedan flyttas över på en månadsvis fakturering. Om personen vill ha ett abonnemang under till exempel de 3 sommarmånaderna så kan de betala oss för den perioden i förväg och då erhålla en anslutning under den perioden. Kunden måste kontakta T3 kundservice som hanterar kund och sänder beställningsmail på vanligt sätt."

  Alltele/Universal Telecom
  "AllTele/Universal Telecom/A3 accepterar beställningar från norska medborgare med sommarstuga eller annan fastighet i Sverige utan någon depositionsavgift eller liknande. De kan däremot inte beställa via hemsidan då den är låst på personnummer, utan måste kontakta vår kundservice."

 • Varför inte ADSL? Stäng/Öppna

  - Tekniken går framåt och framför allt när det gäller TV-programutbudet kommer kapaciteten vara otillräcklig inom en snar framtid.
  - ADSL är beroende av kopparnät, vilket gör den känslig för väderpåverkan.
  - ADSL styrs av tillgång till kopparnät, kundunderlag och operatörers intresse att koppla upp stationer. Telia har redan 2010 börjat en första nedrustning av befintligt kopparnät, en etapp som ska vara klar 2015. Källa: www.pts.se
  - Avstånd till närmaste station påverkar hastigheten hos dig.
  - Prestandan påverkas även i hög grad av antalet användare.

  "Det är fullt sannolikt att huvuddelen av kopparnätet på landsbygden avvecklas till 2020. Med stor säkerhet kommer telestationer med ett litet antal abonnenter att läggas ner, följden blir att boende på landsbygden riskerar förlora sin tillgänglighet till fast telefoni och enklare bredbandsanslutningar. Ett flertal koppartjänster är redan nu säljstoppade hos Telia/Skanova."

  Källa: Arvika kommun

 • Varför inte VDSL? Stäng/Öppna

  "Det är förvisso tänkbart att vissa hushåll och företag år 2020 kommer att kunna få 100 Mbit/s via kopparnätet med så kallat VDSL. Men VDSL medger bara hastigheter på 100 Mbit/s på mycket korta avstånd. Eftersom TeliaSonera hittills bara installerat VDSL-kapacitet i vissa centrala telestationer - som ofta ligger betydligt längre ifrån slutanvändarna än de mer närliggande kopplingsskåpen - bedömer PTS att VDSL bara kommer att medge 100 Mbit/s i undantagsfall och då främst i områden där det är sannolikt att annan IT-infrastruktur som medger hastigheter som motsvarar regeringens bredbandsmål redan finns etablerad."

  Källa: PTS

 • Varför inte 4G? Stäng/Öppna

  4G kan tyvärr bara bli ett komplement till ett fast nät.

  Dagens 3G-nät har byggts ut under många, många år, men fortfarande fungerar inte 3G tillfredsställande på landsbygden.

  4G-nätet kommer med all säkerhet att byggas ut på ungefär samma sätt som 3G-nätet, vilket i praktiken innebär att det kan dröja länge innan det finns 4G i Brunskog, och då troligen bara på vissa ställen.

  4G-tekniken kan ge ganska hög uppkopplingshastighet, men för att nå någorlunda hög hastighet kan man som vanlig användare inte befinna sig mycket längre från sändarmasten än 1 km. Detta förutsätter också att det inte är för mycket vegetation eller kuperad terräng som ger radioskugga.

  Den hastighet som kan uppnås via 4G (inom 1 km från masten, i landsbygd) är ungefär 10-50Mbit/s. Det förutsätter då att det inte är mer än en samtidig användare av 4G i mastens täckningsområde. Alla samtidiga användare i mastens område delar på hela kapaciteten som masten har. Det innebär att om det är 10 samtidiga användare inom 1 km från masten, så får varje användare tillgång till omkring 1 till 5Mbit i hastighet.

  För att t.ex. överföra endast en TV-signal i HD-kvalitet till en användare så krävs en hastighet på ca 27Mbit/s.

  Detta gör att 4G rent tekniskt inte kan ersätta en fast uppkoppling via fiber, som har en kapacitet som vida överstiger 4G många hundratals gånger. Den kapacitet som fås via fiberkabeln används av varje användare var för sig, den delas alltså inte med andra användare.

  Mobilt internet är dessutom känsligt för väderpåverkan och abonnemangen ofta dyra med begränsad datatrafik.

  Läs mer: 4G istället för fiber? Telia miljardsatsar!

 • Varför inte bredband via kabel-tv-nät? Stäng/Öppna

  "Kabel-tv-nät uppgraderade med DOCSIS 3.0 medger också 100 Mbit/s, men kabel-tv-nät nyförläggs inte i någon nämnvärd utsträckning. Av den anledningen är det osannolikt att betydelsen av sådana nät för måluppfyllelsen kommer att öka fram till 2020."

  Källa: PTS

 • Kan jag behålla mitt nuvarande telefonnummer? Stäng/Öppna

  Ja, det kan du. Du får även möjlighet att köpa fördelaktiga telefonitjänster via fibern, och kan koppla bort dagens luftburna telekabel som finns utanför huset.

 • Kan jag fortsätta använda mina befintliga telefoner? Stäng/Öppna

  Ja, fibern kopplas till en dosa, varifrån de telefonkablar som redan finns i huset kan användas till vanlig telefoni, så du kan både behålla dina telefoner och telefonnummer.

 • Kan jag använda min befintliga router? Stäng/Öppna

  Ja, bara den är kompatibel med fiberns hastighet.

 • Behöver det dras nya telefonledningar i huset? Stäng/Öppna

  Nej, du kan använda de telefonledningar som redan finns. Det enda som behöver göras inne i huset är att montera en sk medieomvandlare, som är en liten dosa som ledningarna kopplas till. Vill du ha tv så får du en tv-box från operatören som du kopplar till medieomvandlaren med en vanlig nätverkskabel. För internet så kopplar du näverkskabeln direkt från medieomvandlaren till din dator eller till en router för trådlös uppkoppling.

 • Vem kontaktar jag om jag vill prata med någon? Stäng/Öppna


Ställ din egen fråga: